Sernik czekoladowy z likierem kawowym

    Sernik czekoladowy z likierem kawowym

    Zapisz do ulubionych
    1godz.10min.


    Zrobione przez 9 osób

    Moi znajomi byliby ogromnie zawiedzeni, gdybym nie upiekła tego sernika na naszą coroczną majówkę. Lepiej go przygotować dzień wcześniej, bo musi się chłodzić w lodówce przez co najmniej 8 godzin.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 350 g serka śmietankowego
    • 1/2 szklanki (100 g) cukru
    • 3 jajka o temperaturze pokojowej
    • 85 g mlecznej czekolady, posiekanej
    • 7 łyżek śmietany kremówki (36 %)
    • 2 łyżki likieru kawowego
    • 1/2 szklanki (120 ml) ubitej śmietany
    • 14 g półsłodkiej czekolady, startej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 55min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 150 stopni C.
    2. W dużej misce wymieszać serek śmietankowy z cukrem. Miksując, dodawać jajka, po jednym na raz. Dodać 3 łyżki bitej śmietany i likier kawowy. Wymieszać. Wlać masę do okrągłego, szklanego naczynia żaroodpornego o średnicy 20 cm.
    3. W małym rondelku stopić czekoladę z pozostałymi 4 łyżkami bitej śmietany.
    4. Polać tym masę w naczyniu robiąc na jej powierzchni spiralne wzorki. Lekko wymieszać ostrzem noża, aby powstał wzór marmurka. Wstawić naczynie do większego. Do większego naczynia wlać wodę do połowy wysokości mniejszego naczynia.
    5. Piec około 55 minut, aż sernik będzie na środku dość sztywny. Całkowicie ostudzić, a następnie przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na noc. Udekorować bitą śmietaną wyciśniętą z woreczka dekoratorskiego wzdłuż brzegów ciasta.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    julia444j
    autor:
    0

    PYSZNE KTO ZA TYM STOI NIECH NAPISZE 123 A JAK NIE TO 456 - 24 sty 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis