Ciasto cytrynowo-makowe

    1 godz. 10 min

    To ciasto ma świeży, cytrynowy smak. Świetnie nadaje się też na babeczki albo muffiny, wystarczy dodać ulubiony krem na wierzch. Smacznego!


    Zrobione przez 151 osób

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 375 g (3 szklanki) mąki pszennej
    • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 3/4 łyżeczki soli
    • 170 g masła o temperaturze pokojowej
    • 400 g (2 szklanki) cukru
    • 3 jajka
    • 120 ml (1/2 szklanki) soku z cytryny
    • 180 ml jogurtu naturalnego
    • 3 łyżki startej skórki z cytryny
    • 65 g (1/2 szklanki) maku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 175°C. Dobrze wysmarować tłuszczem i posypać mąką dwie blachy keksówki o wymiarach 23x12,5 cm.
    2. Przesiać razem mąkę z sodą i solą. Odstawić.
    3. W dużej misce utrzeć masło lub margarynę z cukrem, aż masa będzie lekka i puszysta. Wbić jajka, po jednym na raz.
    4. Wymieszać sok z cytryny z jogurtem i dodawać do utartej masy na przemian z mieszanką mączną. Mieszać, aż wszystko się połączy. Ciągle mieszając, dodać skórkę z cytryny i mak. Wlać ciasto do blach i wygładzić wierzch.
    5. Piec w temperaturze 175°C przez 50 minut lub do momentu, aż ciasto się przyrumieni, a nóż wetknięty w środek ciasta wyjdzie czysty. Studzić przez 15 minut na podstawce żaroodpornej, a następnie wyjąć z blach.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (2)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis