Ciasto cytrynowo-makowe

    Ciasto cytrynowo-makowe

    2polubienia
    1godz.10min.


    Zrobione przez 151 osób

    To ciasto ma świeży, cytrynowy smak. Świetnie nadaje się też na babeczki albo muffiny, wystarczy dodać ulubiony krem na wierzch. Smacznego!

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 375 g (3 szklanki) mąki pszennej
    • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 3/4 łyżeczki soli
    • 170 g masła o temperaturze pokojowej
    • 400 g (2 szklanki) cukru
    • 3 jajka
    • 120 ml (1/2 szklanki) soku z cytryny
    • 180 ml jogurtu naturalnego
    • 3 łyżki startej skórki z cytryny
    • 65 g (1/2 szklanki) maku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 175°C. Dobrze wysmarować tłuszczem i posypać mąką dwie blachy keksówki o wymiarach 23x12,5 cm.
    2. Przesiać razem mąkę z sodą i solą. Odstawić.
    3. W dużej misce utrzeć masło lub margarynę z cukrem, aż masa będzie lekka i puszysta. Wbić jajka, po jednym na raz.
    4. Wymieszać sok z cytryny z jogurtem i dodawać do utartej masy na przemian z mieszanką mączną. Mieszać, aż wszystko się połączy. Ciągle mieszając, dodać skórkę z cytryny i mak. Wlać ciasto do blach i wygładzić wierzch.
    5. Piec w temperaturze 175°C przez 50 minut lub do momentu, aż ciasto się przyrumieni, a nóż wetknięty w środek ciasta wyjdzie czysty. Studzić przez 15 minut na podstawce żaroodpornej, a następnie wyjąć z blach.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    Allrecipes
    autor:
    0

    Witaj Nella, dziękujemy za Twoją opinię. W przepisie nie powinno być śmietany, tylko później dodany jogurt. Dzięki Tobie przepis został skorygowany. - 24 sie 2011

    Nella
    autor:
    0

    Witam czytam wlasnie przepis i tam pisze zeby maslo utrzec ze smietana,ale w skladnikach nie ma mowy o smietanie,nie wiadomo ile jej dodac,a przepis mi sie podoba.Mozna prosic o podanie tej ilosci.Dziekuje. - 30 lip 2011

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis