Kokosowe ciasteczka z płatkami kukurydzianymi

    Kokosowe ciasteczka z płatkami kukurydzianymi

    10polubień
    33min.


    Zrobione przez 80 osób

    Te ciasteczka nie zawierają mąki, więc mogą je jeść osoby nie tolerujące glutenu. Są wspaniałe - trochę ciągniste i trochę chrupiące!

    Składniki
    ilość porcji: 18 

    • 3 białka
    • 1 i 1/4 szklanki (250 g) cukru
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    • 2,5 szklanki (185 g) wiórków kokosowych
    • 1,5 szklanki (40 g) płatków kukurydzianych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 18min.  ›  Gotowe w: 33min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 170 stopni C.
    2. Białka ubić na sztywno.
    3. Wmieszać cukier, sól i wanilię.
    4. Wymieszać kokos z płatkami kukurydzianymi i dodać do białek. Wymieszać.
    5. Nakładać nieduże porcje na blachę wyłożoną pergaminem (papierem do pieczenia niewoskowanym) i piec przez 15-18 minut.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    2

    Przepis bardzo dobry, ale jak dla mnie powinno się użyć połowy cukru i dodać odrobiny miodu. - 23 sty 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis