Babka kokosowa

    Babka kokosowa

    4polubienia
    1godz.21min.


    Zrobione przez 62 osoby

    To ulubione ciasto moich wnuków. Pyszna, kokosowa babka z orzechami włoskimi, idealna na każde przyjęcie i Wielkanoc!

    Składniki
    ilość porcji: 14 

    • 2 szklanki (400 g) cukru
    • 225 g masła
    • 5 jajek
    • 2 szklanki (250 g) mąki pszennej
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/2 szklanki (120 ml) mleka
    • 100 g wiórków kokosowych
    • 1 łyżeczka ekstraktu kokosowego
    • Lukier
    • 1 szklanka (200 g) cukru
    • 1/4 szklanki (60 ml) wody
    • 1 łyżeczka ekstraktu kokosowego
    • 1/2 szklanki (60 g) posiekanych orzechów włoskich

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.1min.  ›  Gotowe w: 1godz.21min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką formę do babki z kominkiem o średnicy 25 cm.
    2. W dużej misce utrzeć masło z 2 szklankami cukru. Dodać jajka, po jednym na raz i mieszać dokładnie, aby każde jajko się dobrze połączyło z resztą składników zanim doda się drugie.
    3. W osobnej misce zmiksować mąkę z proszkiem do pieczenia, mlekiem, wiórkami i 1 łyżeczką ekstraktu kokosowego. Dodać to do masy jajecznej i zmiksować. Wlać ciasto do przygotowanej blaszki.
    4. Piec przez 1 godzinę w rozgrzanym piekarniku, aż nóż wetknięty w środek ciasta wyjdzie czysty. Studzić przez chwilę na metalowej kratce, a następnie przełożyć na paterę.
    5. Przygotować lukier: w małym rondelku wymieszać 1 szklankę cukru z wodą, 1 łyżeczką ekstraktu kokosowego i orzechami. Gotować przez 1 minutę, a następnie polać tym jeszcze ciepłe ciasto.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis