Kokosowe bezy

    Kokosowe bezy

    2polubienia
    1godz.15min.


    Zrobione przez 37 osób

    Pyszne, lekkie bezy dla miłośników kokosu. Kamień winny, który jest potrzebny do ich przygotowania można kupić w sklepach ze zdrową żywnością i online.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 2 białka
    • 1/8 łyżeczki kamienia winnego
    • 3/4 szklanki (90 g) cukru pudru
    • 1/4 szklanki (20 g) wiórków kokosowych
    • 1/4 łyżeczki ekstraktu migdałowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 120 stopni C.
    2. W małej misce zmiksować białka z kamieniem winnym, aby powstałą miękka piana. Miksując dalej na dużych obrotach, stopniowo dodawać cukier puder, po 2 łyżki na raz i miksować dalej, aż cukier się całkowicie rozpuści. (Piana powinna być sztywna.) Dodać wiórki kokosowe i ekstrakt migdałowy i wymieszać delikatnie silikonową szpatułką.
    3. Nakładać kupki piany łyżeczką na dużą blachę w odległości ok. 5 cm od siebie.
    4. Piec przez 1 godzinę, aż bezy wyschną. Zdjąć z blachy i przełożyć na metalową kratkę.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Kamień winny

    Wodorowinian potasu, czyli kamień winny, to produkt uboczny powstający przy produkcji wina. Jest składnikiem proszku do pieczenia. Można go kupić w sklepach winiarskich i sklepach internetowych.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis