Kakaowy kurczak

    Kakaowy kurczak

    Zapisz do ulubionych
    20min.


    Zrobione przez 22 osoby

    Pyszny kurczak smażony w kakaowej panierce. Willy Wonka byłby dumny z tego przepisu! Podawać z sałatką - jeśli zależy Wam na zdrowej diecie, albo z frytkami - jeśli macie ochotę zaszaleć!

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 1 kg filetów z piersi kurczaka pokrojonych w kostkę
    • 2 szklanki (250 g) mąki pszennej (do panierowania)
    • 1 łyżeczka kakao
    • 1 jajko, roztrzepane
    • 2 szklanki (250 g) bułki tartej (najlepiej z przyprawami)
    • 3 łyżki oliwy z oliwek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. W głębokim talerzu wymieszać mąkę z kakao. Obtaczać w tym po kolei wszystkie kawałki kurczaka, a następnie zanurzać w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej.
    2. Rozgrzać oliwę w dużej patelni na średnim ogniu. Smażyć kurczaka, aż wyciekające z niego soki będą przejrzyste (ok. 5 minut).

    Rada:

    Polecamy nasz przepis na bułkę tartą z przyprawami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis