Zupa porowa z kurczakiem

    Zupa porowa z kurczakiem

    7polubień
    1godz.40min.


    Zrobione przez 51 osób

    Tradycyjna szkocka zupa. Zamiast pęczaku można dodać 0,5 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę. Zobaczcie nasz przepis video z tą zupą.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 175 g udek z kurczaka
    • 2,5 l wody
    • 1 cebula, posiekana
    • 1/3 szklanki (50 g) pęczaku
    • 275 ml bulionu drobiowego
    • 7 porów pokrojonych w plasterki
    • 2 łodygi selera naciowego pokrojonego w grube plastry
    • 1 łodyżka świeżego tymianku, posiekanego
    • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    • 1 łyżeczka soli
    • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. W dużym garnku, na dużym ogniu podgrzać wodę, dodać kurczaka, cebulę i pęczak. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować przez 1 godzinę. Wyjąć udka, obrać mięso od kości. Posiekać mięso na małe kawałki i włożyć z powrotem do garnka.
    2. Dodać zagęszczony bulion drobiowy, pora, selera, tymianek, natkę, sól i pieprz. Gotować jeszcze przez 30 minut, aż warzywa będą miękkie.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Zobacz jak to zrobić!

    Zupa porowa z kurczakiem
    Zupa porowa z kurczakiem

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis