Klasyczne minestrone

    Klasyczne minestrone

    5polubień
    1godz.15min.


    Zrobione przez 246 osób

    Ta słynna włoska zupa była już kopiowana na świecie, z różnymi rezultatami. Ta wersja jest bardzo pożywna i zdrowa: zawiera makaron, fasolę i świeże warzywa. Najlepiej jest przygotować ją dzień wcześniej i wstawić do lodówki, bo nabiera smaku z czasem. Podawać ze startym parmezanem i natką pietruszki.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 por, pokrojony w plastry
    • 2 marchewki, drobno pokrojone
    • 1 cukinia pokrojona w cienkie plasterki
    • 100 g zielonej fasolki szparagowej pokrojonej na 2,5 cm kawałki
    • 2 łodygi selera naciowego, posiekanego
    • 1,5 l bulionu warzywnego
    • 0,5 kg pomidorów, posiekanych
    • 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
    • 1 puszka (400 g) fasoli cannellini (białej fasoli), wraz z płynem z puszki
    • 1/4 szklanki (25 g) makaronu kolanka
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. W dużym garnku na średnim ogniu rozgrzać oliwę z oliwek. Dodać por, marchewkę, cukinię, fasolkę szparagową i seler. Przykryć i zmniejszyć ogień na mały. Smażyć przez 15 minut, potrząsając od czasu do czasu patelnią.
    2. Dodać bulion, pomidory i tymianek. Doprowadzić do wrzenia. Kiedy zacznie się gotować - przykryć i zmniejszyć ogień na mały. Gotować przez 30 minut.
    3. Dodać fasolkę cannellini wraz z płynem z puszki oraz makaron. Gotować przez 10 minut, aż makaron będzie ugotowany al dente. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis