Maślane ciasteczka Heidi

    Maślane ciasteczka Heidi

    1polubienie
    1godz.32min.


    Zrobione przez 80 osób

    Proste, klasyczne ciasteczka maślane. Można je pięknie udekorować na Święta. Z ekstraktem migdałowym!

    Składniki
    ilość porcji: 48 

    • 2,5 szklanki (300 g) mąki pszennej
    • 225 g masła
    • 1/2 szklanki (100 g) cukru
    • 1 jajko
    • 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.32min. 

    1. Utrzeć masło, aby było puszyste. Miksując, stopniowo dodawać cukier i miksować, aż masa będzie jasna i puszysta. Wmieszać jajko i ekstrakt migdałowy.
    2. Miksując, stopniowo dodawać mąkę. Ciasto przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
    3. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.
    4. Na powierzchni lekko posypanej mąką rozwałkować cienko ciasto (do grubości 3 mm). Wykrawać różnorodne kształty za pomocą oprószonej mąką wykrawaczki. Układać na niewysmarowanych dużych blachach.
    5. Piec przez 8 do 12 minut, aż nabiorą złocistej barwy. Zdjąć z blachy i studzić na metalowej kratce. Dekorować lukrem według upodobania.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis