Chleb z cynamonem i żurawiną

    Chleb z cynamonem i żurawiną

    Zapisz do ulubionych
    3godz.10min.


    Zrobione przez 145 osób

    Chleb z automatu z dodatkiem cynamonu i żurawiny - świetnie smakuje na wyjątkowe śniadanie - świąteczne lub walentynkowe.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 3/4 szklanki (180 ml) ciepłej wody (45 stopni C)
    • 1 jajko, lekko roztrzepane
    • 1 łyżka margaryny
    • 2 i 2/3 szklanki(335 g) mąki pszennej
    • 3 łyżki mleka w proszku
    • 2 łyżki cukru
    • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 1 łyżeczka soli
    • 1,5 łyżeczki aktywnych suchych drożdży
    • 1/2 szklanki (60 g) suszonej słodzonej żurawiny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 3godz.  ›  Gotowe w: 3godz.10min. 

    1. Wszystkie składniki oprócz żurawiny umieścić w pojemniku automatu do chleba w kolejności sugerowanej przez producenta urządzenia. Włączyć automat.
    2. Po pierwszym wyrośnięciu ciasta dodać żurawinę. Kontynuować pieczenie.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis