Kruche ciasteczka cynamonowe

    (22)
    1 godz. 5 min

    Kruche ciasteczka z cynamonem - typowe dla kuchni brytyjskiej. Doskonałe do popołudniowej angielskiej herbatki!


    Zrobione przez 62 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 2 szklanki (250 g) mąki pszennej
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1/2 szklanki (100 g) cukru
    • 115 g masła o temperaturze pokojowej
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 1 jajko, roztrzepane
    • 2 łyżeczki mielonego cynamonu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Przesiać mąkę z cynamonem i solą. Dodać masło i posiekać razem widelcem, aż mieszanina będzie przypominać grube okruchy. Dodać cukier i wanilię i wymieszać na gęste ciasto. Dodać jajko i wyrabiać ciasto na powierzchni posypanej mąką, aż będzie gładkie. Owinąć w folię iw stawić do lodówki na 30 minut.
    2. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Duże blachy wysmarować tłuszczem. Rozwałkować cienko ciasto i wykrawać okrągłe ciasteczka.
    3. Piec przez 12-15 minut, aż ciasteczka nabiorą złocistej barwy. Ostudzić na metalowej kratce.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (22)

    Komentarze po polsku (2)

    autor:
    8

    Czy może być margaryna zamiast masła ? To coś zmieni ?  -  12 mar 2015

    AdrianSosnowski
    0

    Znalazłem, przeczytałem, zrobiłem. Są pyszne!  -  21 maj 2017

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (5)