Ciasto cytrynowe z nadzieniem cytrynowym i cytrynowo-maślaną polewą

    Ciasto cytrynowe z nadzieniem cytrynowym i cytrynowo-maślaną polewą

    2polubienia
    5godz.


    Zrobione przez 435 osób

    To wspaniałe ciasto które doskonale sprawdza się jako tort. Bardzo wilgotne, a krem ma świeży i lekki smak.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 250 g (2 szkl.) mąki pszennej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka soli
    • 115 g masła
    • 250 g (1 i 1/4 szkl.) cukru
    • 3 jajka
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 235 ml mleka
    • Krem
    • 1 łyżka startej skórki z cytryny
    • 120 ml świeżego soku z cytryny
    • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
    • 6 łyżek masła
    • 150 g (3/4 szkl.) cukru
    • 4 ubite żółtka
    • Lukier
    • 480 g (4 szkl.) cukru pudru
    • 115 g masła o temperaturze pokojowej
    • 2 łyżki świeżego soku z cytryny
    • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
    • 2 łyżki mleka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +3godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 5godz. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Wysmarować tłuszczem i posypać mąką dwie tortownice o średnicy 20 cm. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Odstawić.
    2. W dużej misce zmiksować masło z cukrem na lekką i puszystą masę, około 5 minut. Dodać jaja, po jednym na raz, a następnie dodać wanilię. Miksując, dodawać na przemian mieszaninę z mąką i mleko, i mieszać, aż wszystko się połączy.
    3. Wlać ciasto do przygotowanych tortownic. Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 minut, lub do momentu gdy wykałaczka wetknięta w środek ciasta wyjdzie czysta. Pozostawić na 10 minut do ostygnięcia w tortownicach, na metalowych podstawkach. Następnie odwrócić do góry dnem na podstawkach, do całkowitego ostygnięcia.
    4. Krem:

    5. W średnim rondlu dobrze wymieszać 1 łyżkę skórki z cytryny z 1/2 szklanki soku z cytryny i 1 łyżką skrobi kukurydzianej. Mieszając, dodać 6 łyżek masła i 3/4 szklanki cukru i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Gotować przez minutę, stale mieszając. W małej miseczce ubić żółtka trzepaczką na gładką masę. Nadal ubijając, dodać niewielką ilość gorącej mieszaniny z cytryną. Wlać mieszaninę z jajami do rondla, szybko mieszając gorącą mieszaninę z cytryną. Zmniejszyć ogień i gotować, stale mieszając, przez 5 minut, lub do momentu gdy masa zgęstnieje (nie dopuścić do wrzenia).
    6. Wlać krem do średniej miski. Na powierzchni kremu położyć i przycisnąć folię spożywczą, aby wierzch nie obsechł podczas studzenia. Schłodzić do temperatury pokojowej. Przechowywać w lodówce przez 3 godziny.
    7. Lukier:

    8. W dużej misce wymieszać na gładką masę cukier puder ze 115 g masła, 2 łyżkami soku z cytryny i 1 łyżeczką skórki z cytryny. Mieszając, dodać mleko, a następnie zwiększyć prędkość miksera i miksować, aż masa będzie lekka i puszysta.
    9. Sposób złożenia:

    10. Długim ząbkowanym nożem przeciąć poziomo każdą warstwę ciasta na pół, tworząc 4 warstwy. Położyć 1 warstwę na dużym talerzu, przeciętą stroną ku górze. Posmarować połową kremu cytrynowego. Przykryć kolejną warstwą ciasta i posmarować 1/2 szklanki lukru. Dodać trzecią warstwę i posmarować pozostałą połową kremu cytrynowego. Przykryć ostatnią warstwą ciasta, a następnie pokryć wierzch i boki ciasta pozostałą polewą. Przechowywać ciasto w lodówce do czasu podania.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis