Kurczak po indyjsku z kolendrowym sosem

    Kurczak po indyjsku z kolendrowym sosem

    1polubienie
    1godz.15min.


    Zrobione przez 20 osób

    Temu kurczakowi smaku nadają indyjskie przyprawy, ale nie jest pikantny. Wymaga trochę pracy, dlatego polecam go osobom cierpliwym i nie bojącym się nowych kulinarnych przygód! Ilość kolendry trzeba dopasować do indywidualnych gustów i ewentualnie dorzucić jeszcze jeden pęczek. Podawać z chlebem i ryżem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 cały kurczak (1400 g), pokrojony na kawałki
    • 2 łyżeczki posiekanego świeżego imbiru
    • 2 łyżeczki zgniecionego czosnku
    • 1 pęczek świeżej kolendry
    • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
    • 1 papryczka jalapeno lub chili, usunąć nasiona i łodyżkę
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 1/4 szklanki (35 g) zmielonych, niesolonych orzechów nerkowca
    • 1 szklanka (235 ml) śmietany 30 %
    • sól do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.
    2. Usunąć skórę z kurczaka i wyrzucić ją. Kurczaka umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami. Wymieszać czosnek z imbirem i natrzeć tym kurczaka. Ułożyć kurczaka w naczyniu żaroodpornym, przykryć folią aluminiową i odstawić.
    3. W tym czasie zmiksować w blenderze na gładko kolendrę z kminem rzymskim, papryczką jalapeno i sokiem z cytryny, w potrzeby dodając więcej wody. Odstawić.
    4. W małej misce wymieszać orzechy ze śmietaną. Polać tym kurczaka.
    5. Piec przez 30 minut, aż z kurczaka zaczną wyciekać soki. Następnie odkryć i piec jeszcze przez 15 minut. W tym czasie soki w naczyniu zaczną lekko gęstnieć, tworząc sos.
    6. Wyjąć kurczaka z piekarnika, a sos z naczynia wymieszać ze zmiksowanymi ziołami i przyprawami. Polać tym sosem kurczaka na talerzach.

    Wszystko o kurczaku

    Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym jak przechowywać i odpowiednio upiec kurczaka przeczytaj nasz artykuł: "Przygotowanie i przechowywanie kurczaka".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis