Świąteczne gwiazdki z dżemem

    Świąteczne gwiazdki z dżemem

    3polubienia
    3godz.45min.


    Zrobione przez 99 osób

    Ciasteczka w kształcie gwiazdek, przekładane dżemem truskawkowym. Idealne na Boże Narodzenie, ale można je upiec na każdą inną okazję.

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 170 g masła o temperaturze pokojowej
    • 1 szklanka (200 g) cukru
    • 2 jajka
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 2,5 szklanki (310 g) mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 6 łyżek dżemu truskawkowego
    • 1/4 szklanki (50 g) zielonego cukru dekoratorskiego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +3godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 3godz.45min. 

    1. W dużej misce utrzeć masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Miksując, stopniowo dodawać jajka i wanilię. Dobrze wymieszać. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać to do masy maślanej i dobrze wymieszać. Wstawić ciasto na 3 godziny do lodówki.
    2. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Wysmarować tłuszczem kilka dużych blach.
    3. Na stolnicy posypanej mąką rozwałkować połowę ciasta do grubości 3 mm. Wykrawać ciastka w kształcie gwiazdek. W połowie ciastek wyciąć mniejsze gwizdki, mniejszą wykrawaczką. Ciastka z wykrojoną w środku gwizdką posypać kolorowym cukrem. (Czynność powtórzyć z druga połową ciasta.) Ułożyć na blaszkach w odległości ok. 4 cm od siebie i piec przez 6 do 8 minut.
    4. Gdy ciastka całkowicie ostygną, na środek każdego całego ciastka nakładać dżem i przykrywać ciastkiem z dziurką. Po złożeniu wszystkich ciastek włożyć ciastka do szczelnego pojemnika.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis