Świąteczne pierniczki na choinkę

    (36)

    Przepis na pierniczki, które się doskonale nadają na choinkę, bo są dość twarde. Łatwo go podwoić lub potroić.


    Zrobione przez 28 osób

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 115 g masła
    • 2/3 szklanki (145 g) brązowego cukru
    • 1 jajko
    • 1/3 szklanki (80 ml) melasy
    • 2 i 3/4 szklanki (345 g) mąki pszennej
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
    • 1 łyżeczka mielonego imbiru
    • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    • Polewa
    • 75 g masła
    • 2 szklanki (250 g) przesianego cukru pudru
    • 1 łyżka mleka
    • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 8min.  ›  Gotowe w: 38min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.
    2. Utrzeć masło, dodać brązowy cukier i zmiksować. Miksując, dodać jajko i melasę. W osobnej misce wymieszać mąkę z sodą i przyprawami. Dodać do masy maślanej i dobrze wymieszać.
    3. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto do grubości 3 mm. Wykrawać różnorodne kształty. Piec przez 6-8 minut.
    4. Polewa: utrzeć 75 g masła, a następnie, stale miksując, stopniowo dodawać przesiany cukier puder, 1 łyżkę mleka i pół łyżeczki wanilii. Zmiksować na gładką masę. Przełożyć do woreczka dekoratorskiego i wyciskać na pierniczki.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (36)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis