Świąteczne pierniczki na choinkę

    Świąteczne pierniczki na choinkę

    Zapisz do ulubionych
    38min.


    Zrobione przez 27 osób

    Przepis na pierniczki, które się doskonale nadają na choinkę, bo są dość twarde. Łatwo go podwoić lub potroić.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 115 g masła
    • 2/3 szklanki (145 g) brązowego cukru
    • 1 jajko
    • 1/3 szklanki (80 ml) melasy
    • 2 i 3/4 szklanki (345 g) mąki pszennej
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
    • 1 łyżeczka mielonego imbiru
    • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    • Polewa
    • 75 g masła
    • 2 szklanki (250 g) przesianego cukru pudru
    • 1 łyżka mleka
    • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 8min.  ›  Gotowe w: 38min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.
    2. Utrzeć masło, dodać brązowy cukier i zmiksować. Miksując, dodać jajko i melasę. W osobnej misce wymieszać mąkę z sodą i przyprawami. Dodać do masy maślanej i dobrze wymieszać.
    3. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto do grubości 3 mm. Wykrawać różnorodne kształty. Piec przez 6-8 minut.
    4. Polewa: utrzeć 75 g masła, a następnie, stale miksując, stopniowo dodawać przesiany cukier puder, 1 łyżkę mleka i pół łyżeczki wanilii. Zmiksować na gładką masę. Przełożyć do woreczka dekoratorskiego i wyciskać na pierniczki.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis