Orzechowiec świąteczny

    Orzechowiec świąteczny

    3polubienia
    2godz.20min.


    Zrobione przez 12 osób

    Ciasto pełne orzechów! Nie spotkałem jeszcze osoby, której by nie smakował. Są w nim orzechy włoskie, brazylijskie, pekan i migdały.

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 700 g blanszowanych całych migdałów
    • 450 g orzechów brazylijskich
    • 230 g orzechów włoskich w połówkach
    • 230 g orzechów pekan w połówkach
    • 700 g daktyli bez pestek
    • 150 g kandyzowanych czerwonych wiśni
    • 150 g kandyzowanych zielonych wiśni
    • 1 szklanka (125 g) mąki pszennej
    • 1 szklanka (200 g) cukru
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 3/4 łyżeczki soli
    • 4 jajka
    • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  Gotowe w: 2godz.20min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 135 stopni C. Dwie keksówki o długości 23 cm wyłożyć woskowanym papierem do pieczenia.
    2. Wymieszać migdały z orzechami, daktylami i wiśniami.
    3. Przesiać mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszać z orzechami.
    4. Zmiksować jajka z wanilią i dodać do mąki i orzechów. Dobrze wymieszać.
    5. Włożyć ciasto do foremek i lekko uklepać. Piec przez 1,5 do 2 godzin. Odstawić na 5 minut, aby lekko przestygło, a następnie wyjąć z blaszek.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis