Świąteczny keks z wiśniami

    Świąteczny keks z wiśniami

    Zapisz do ulubionych
    4dni2godz.


    Zrobione przez 24 osoby

    Pyszne ciasto z wiśniami kandyzowanymi i rodzynkami. Niezbyt wymagające. Można je z powodzeniem zamrażać.

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 1 szklanka (200 g) cukru
    • 225 g masła
    • 2 jajka
    • 1/2 szklanki (120 ml) soku pomarańczowego
    • 2 szklanki (250 g) mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 330 g złotych rodzynek
    • 230 g kandyzowanych wiśni, przepołowionych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  +4dni odstawienie  ›  Gotowe w: 4dni2godz.30min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 150 stopni C. Wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia keksówkę o wymiarach 23x12 cm.
    2. Utrzeć masło z cukrem, aby powstała jasna, puszysta masa. Dodać roztrzepane jajka oraz sok pomarańczowy i dobrze wymieszać.
    3. Przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Odłożyć 1/3 szklanki tej mieszaniny i wymieszać z rodzynkami i wiśniami (dzięki temu nie opadną na dno ciasta). Resztę mąki z proszkiem dodać do masy maślanej i wymieszać. Dodać do ciasta rodzynki i wiśnie i wymieszać. Wlać ciasto do przygotowanej foremki.
    4. Piec przez 2,5 godziny. Odłożyć na kilka dni (owinąć w folię spożywczą i przechowywać w szczelnym pojemniku).

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis