Czekoladowe muffiny z cukinią

    Czekoladowe muffiny z cukinią

    2polubienia
    45min.


    Zrobione przez 216 osób

    Wspaniały sposób na wykorzystanie darów lata, czyli cukinii. Jako dekoracji można użyć mieszanki (po równo): brązowego cukru, posiekanych orzechów i miniaturowych groszków czekoladowych. Należy tym posypać muffinki przed upieczeniem.

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 3 jajka
    • 2 szklanki (400 g) cukru
    • 1 szklanka (235 ml) oleju roślinnego
    • 1/3 szklanki (30 g) gorzkiego kakao
    • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    • 2 szklanki (225 g) startej cukinii
    • 3 szklanki (375 g) mąki pszennej
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka soli
    • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
    • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
    • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Lekko wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierowymi papilotkami foremkę na 12 muffinek.
    2. W dużej misce zmiksować jajka. Stale miksując dodać cukier i olej. Dodać kakao, wanilię i cukinię, i dobrze wymieszać.
    3. Wmieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól, cynamon, gałkę muszkatołową, goździki i kardamon. Mieszać tylko tyle, aby suche składniki zawilgły. Ciasto ma być grudkowate.
    4. Wlać ciasto do przygotowanej foremki do 2/3 wysokości. Piec przez 20 do 25 minut. Wyjąć muffinki z foremki i studzić na metalowej kratce. Przechowywać pod przykryciem ze ściereczki.

    Dowiedz się więcej...

    Chcesz poznać sekrety udanych muffinów? Przeczytaj nasz artykuł: "Idealne muffiny"!

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    AnnaGórecka
    autor:
    1

    Polecam! Są pysznie czekoladowe i wilgotne nawet na 3 dzień! - 26 kwi 2014

    oleńka
    autor:
    0

    Genialne! Pięknie wyrosły, są wilgotne i bardzo czekoladowe. Oczywiście dałam mniej cukru (300 g) i pasuje. Poza tym zamiast goździków i kardamonu dodałam przyprawę do piernika. Świetny, szybki przepis! - 23 paź 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis