Czekoladowe ciasto na Halloween

    Czekoladowe ciasto na Halloween

    2polubienia
    3godz.30min.


    Zrobione przez 7 osób

    Czekoladowe ciasto z pajęczą siecią! Będzie idealne na przyjęcie Halloweenowe dla dzieci i dla dorosłych.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 1 i 1/3 szklanki (165 g) mąki pszennej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka soli
    • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1,5 szklanki (300 g) cukru
    • 100 g margaryny do pieczenia
    • 1 i 1/4 szklanki (300 ml) mleka skondensowanego
    • 2 jajka
    • Masa
    • 55 g gorzkiej czekolady, stopionej
    • 275 g margaryny do pieczenia
    • 1 i 1/3 szklanki (265 g) cukru
    • 3/4 szklanki (180 ml) mleka skondensowanego
    • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    • 55 g gorzkiej czekolady, stopionej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +2godz. studzenie  ›  Gotowe w: 3godz.30min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Wysmarować tłuszczem dwie tortownice o średnicy 23 cm.
    2. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą, sodą i 1,5 szklanki cukru do dużej miski. Dodać 100 g margaryny i 300 ml skondensowanego mleka. Miksować przez 2 minuty na średniej prędkości. Dodać jajka i miksować przez kolejne 2 minuty. Wyłożyć ciasto równomiernie do przygotowanych blaszek.
    3. Stopić 55 g czekolady i polać nią ciasta w blaszkach rysując kształt spirali. Nożem narysować krzyżujące się linie, jak w pajęczynie.
    4. Piec przez 30-40 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta. Studzić ciasto w blaszkach przez 10 minut, a następnie wyjąć z foremek i odstawić, aby całkowicie ostygło.
    5. Masa: wymieszać 55 g stopionej czekolady z 275 g margaryny, 1 szklanką cukru, 3/4 szklanki mleka skondensowanego i wanilią. Miksować aż masa będzie gładka.
    6. Złożenie ciasta: każde upieczone i ostudzone ciasto przekroić w poprzek na pół. Każdą warstwę posmarować równą warstwą masy. Posmarować boki ciasta resztą masy.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis