Ciasto cukiniowo-czekoladowe Sandy

    Ciasto cukiniowo-czekoladowe Sandy

    9polubień
    1godz.5min.


    Zrobione przez 584 osoby

    To wilgotne, ciągnące ciasto. Słodkie, ale nie bardzo, a cukinia dobrze w nim smakuje! Można je udekorować polewą czekoladową lub polewą z serka śmietankowego. Zobaczcie nasz film video z tym przepisem!

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 250 g (2 szkl.) mąki pszennej
    • 400 g (2 szkl.) cukru
    • 65 g (3/4 szkl.) gorzkiego kakao
    • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 0,5 łyżeczki soli
    • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
    • 4 jajka
    • 355 ml (1,5 szkl.) oleju roślinnego
    • 350 g startej cukinii
    • 90 g posiekanych orzechów włoskich

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Wysmarować tłuszczem i posypać mąką blachę o wymiarach 23x33 cm.
    2. W średniej misce wymieszać mąkę z cukrem, kakao, sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia, solą i cynamonem. Dodać jajka i olej, wymieszać. Dodać orzechy i cukinię i wymieszać by rozłożyły się równomiernie w cieście. Wlać do przygotowanej blachy.
    3. Piec w nagrzanym piekarniku przez 50 do 60 minut, aż nóż włożony w środek ciasta wyjdzie czysty. Ostudzić ciasto całkowicie przed dekorowaniem swoim ulubionym lukrem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Zobacz jak to zrobić!

    Ciasto cukiniowo-czekoladowe
    Ciasto cukiniowo-czekoladowe

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    autor:
    3

    Ciasto pyszne, zniknęło w przeciągu 3 godzin!!!! Z powodu braku orzechów dodałam rodzynki i suszoną żurawinę oraz łyżkę mąki więcej dla zagęszczenia ( orzechy trochę by zagęściły ciasto a bałam się żeby nie wyszło zbyt rzadkie). Piekłam 50 minut w piekarniku z termoobiegiem. Polecam - 22 sie 2012

    autor:
    2

    Rewelacyjny przepis! Szybko, łatwo i pysznie. Przepis znalazłam tu kilka dni temu a ciasto piekłam już dwa razy bo znika w mgnieniu oka! Polecam!!! - 15 lip 2012

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis