Ciasto cukiniowo-czekoladowe z falą

    Ciasto cukiniowo-czekoladowe z falą

    1polubienie
    1godz.20min.


    Zrobione przez 207 osób

    Bardzo wilgotne, pyszne ciasto. Ciekawie się prezentuje, bo ciasto czekoladowe tworzy w nim falę! Wcale nie jest trudne.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 70 g margaryny do pieczenia
    • 1 i 1/3 szklanki (265 g) cukru
    • 2 jajka
    • 1,5 szklanki startej cukinii
    • 1/3 szklanki (80 ml) wody
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 1 i 2/3 szklanki (210 g) mąki pszennej
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
    • 1/3 szklanki (40 g) posiekanych orzechów włoskich
    • 3 łyżki gorzkiego kakao
    • 1/3 szklanki (60 g) miniaturowych półsłodkich groszków czekoladowych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Wysmarować tłuszczem keksówkę o wymiarach 23x12 cm.
    2. W dużej misce utrzeć margarynę z cukrem. Wmieszać jajka. Dodać cukinię, wodę i wanilię; wymieszać. Wmieszać mąkę, sodę oczyszczoną, sól, proszek do pieczenia i przyprawę do pierników. Na koniec wmieszać orzechy.
    3. Podzielić ciasto na dwie części - do jednej części dodać kakao i groszki czekoladowe. Do keksówki najpierw wlać zwykłe ciasto, a na nie wlać ciasto czekoladowe.
    4. Piec przez około 1 godzinę, aż wykałaczka wetknięta w środek ciasta wyjdzie czysta. Studzić przez 10 minut, a następnie wyjąć z blaszki. Przechowywać w lodówce.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis