Tarta czekoladowo-orzechowa

    Tarta czekoladowo-orzechowa

    Zapisz do ulubionych
    1godz.35min.


    Zrobione przez 26 osób

    Pyszne czekoladowe ciasto z orzechami włoskimi. Niezbyt czasochłonne, bo używa się gotowego kruchego ciasta.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 3 jajka
    • 2/3 szklanki (135 g) cukru
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 75 g margaryny
    • 55 g półsłodkiej czekolady
    • 1 szklanka (235 ml) syropu kukurydzianego
    • 1 szklanka (100 g) posiekanych orzechów włoskich
    • 1 opakowanie kruchego ciasta

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  +30min. studzenie  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.
    2. Wyłożyć ciastem głęboką formę do tarty. Resztki ciasta wystające poza brzeg odkroić.
    3. Stopić margarynę z czekoladą, mieszając, aż masa będzie gładka. Dodać jajka, cukier, sól i syrop. Mieszać, aż wszystko się dobrze połączy. Wmieszać orzechy. Wlać masę do przygotowanej formy.
    4. Piec przez 40-50 minut, aż masa się zetnie. Odstawić na 30 minut, a następnie kroić.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis