Ciasto czekoladowe z whisky

    Ciasto czekoladowe z whisky

    Zapisz do ulubionych
    7godz.10min.


    Zrobione przez 14 osób

    Ciasto z niemiecką, słodką czekoladą, rodzynkami, whisky i migdałami. Najlepiej przygotować je dzień wcześniej, bo z każdym dniem nabiera więcej smaku.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 1/4 szklanki (35 g) rodzynek
    • 1/4 szklanki (60 ml) szkockiej whisky
    • 200 g niemieckiej, słodkiej czekolady, posiekanej
    • 115 g masła
    • 3 żółtka
    • 3 białka
    • 2/3 szklanki (135 g) cukru
    • 4,5 łyżki mąki pszennej
    • 2/3 szklanki (100 g) drobno zmielonych migdałów
    • 1 szczypta soli
    • Polewa
    • 85 g niemieckiej, słodkiej czekolady, posiekanej
    • 3 łyżki cukru pudru
    • 3 łyżki masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +6godz. studzenie  ›  Gotowe w: 7godz.10min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. W małej misce wymieszać rodzynki z whisky i odstawić. Z papieru do pieczenia wyciąć koło wielkości dna tortownicy. Wysmarować masłem brzegi tortownicy i jedną stronę papieru. Włożyć papier do tortownicy wysmarowaną stroną ku górze i oprószyć dokładnie mąką.
    2. Umieścić 200 g czekolady w kąpieli wodnej wraz z 3 łyżkami wody. Mieszać, aż masa będzie gładka, a czekolada się stopi. Zdjąć z ognia i wmieszać po trochu 115 g masła. W dużej misce zmiksować żółtka z cukrem, aż masa będzie mieć jasny, kremowy kolor. Wymieszać ze stopioną czekoladą. W małej misce wymieszać mąkę ze zmielonymi migdałami i dodać do masy. Wmieszać rodzynki z whisky.
    3. W czystej, dużej misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywno, ale tak, aby nie były suche. 1/3 białek dodać do masy czekoladowej i wymieszać, a następnie masę czekoladową dodać do białek i wymieszać. Wlać całość do przygotowanej blaszki.
    4. Piec w 190 stopniach C przez 20 minut. Brzegi ciasta powinny być sztywne, a środek pozostać nadal miękki i wilgotny. Odstawić ciasto na 10 minut w blaszce, a następnie wyjąć i odstawić na metalową kratkę i odstawić na kilka godzin lub na noc, aby całkowicie ostygło. Przed polukrowaniem zdjąć z ciasta papier.
    5. Polewa: stopić 85 g czekolady w kąpieli wodnej. Wmieszać cukier puder, a następnie 3 łyżki masła (po trochu na raz). Dobrze wymieszać i natychmiast rozsmarować równomiernie po cieście. Odstawić ciasto na około pół godziny, aby polewa stężała.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Kąpiel wodna

    Nie wiesz, jak przygotować kąpiel wodną? Przeczytaj nasz krótki poradnik: "Kąpiel wodna"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis