Czekoladowe roladki

    Czekoladowe roladki

    2polubienia
    3godz.40min.


    Zrobione przez 43 osoby

    Ciasteczka w formie roladek składających się z kruchego ciasta i ciasta czekoladowego. Zaskoczą Twoich gości!

    Składniki
    ilość porcji: 72 

    • 100 g margaryny do pieczenia
    • 1/2 szklanki (100 g) cukru
    • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    • 1 żółtko
    • 1 łyżka mleka
    • 1,5 szklanki (190 g) przesianej mąki pszennej
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 30 g gorzkiej czekolady, stopionej
    • 1 łyżka mleka
    • 2 łyżki gorącego mleka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +3godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 3godz.40min. 

    1. Dobrze utrzeć margarynę z cukrem i wanilią; dodać żółtko i 1 łyżkę mleka i wymieszać. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, dodać do utartej masy i wymieszać.
    2. Podzielić ciasto na pół, a następnie do jednej części dodać czekoladę i 1 łyżkę mleka i wymieszać. Wstawić obie części ciasta do lodówki i chłodzić przez 1,5 godziny.
    3. Każdą część ciasta rozwałkować na papierze woskowanym, aby miały wymiary 25x30 cm. Ciasto czekoladowe posmarować gorącym mlekiem; ułożyć na nim warstwę zwykłego ciasta tak, aby jego górny brzegi wystawał poza brzeg czekoladowego ciasta. Zwinąć jak roladę.
    4. Owinąć w papier woskowany. Wstawić do lodówki, aby schłodzić.
    5. Pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze i piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni C przez 8 do 10 minut. Z tego przepisu wychodzi około 60 ciasteczek.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis