Sernik z musem czekoladowym

    Sernik z musem czekoladowym

    Zapisz do ulubionych
    9godz.15min.


    Zrobione przez 14 osób

    Trzeba go przygotować dzień przed planowanym podaniem - jest coraz lepszy z czasem! Przygotowuje się go w szybkowarze. Można go udekorować cukrem pudrem, bitą śmietaną i truskawkami.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 1/2 szklanki (60 g) pokruszonych czekoladowych ciastek
    • 1 szczypta mielonego cynamonu

    • 225 g półsłodkiej czekolady
    • 1 łyżka masła
    • 450 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej
    • 1 szklanka (235 ml) śmietany tortowej 36 %
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 2/3 szklanki (135 g) cukru
    • 2 jajka, roztrzepane
    • 1,5 łyżki gorzkiego kakao
    • 1,5 szklanki (355 ml) wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +8godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 9godz.15min. 

    1. Wysmarować tłuszczem tortownicę o średnicy 20 cm, która się zmieści do szybkowaru. Wymieszać pokruszone ciasteczka z cynamonem i wysypać tę mieszaninę na dno tortownicy, delikatnie uklepując ją.
    2. Stopić czekoladę z masłem i odstawić.
    3. Zmiksować serek śmietankowy na gładką masę. Dodać stopioną czekoladę i miksować, aż masa będzie mieć jednolity kolor. Dodać śmietanę, wanilię, cukier i jajka. Dobrze zmiksować. Przesiać kakao wprost na tę masę i miksować pulsacyjnie lub na niskiej prędkości, aż kakao się połączy z masą. Przelać całość do przygotowanej blaszki. Przykryć woskowanym papierem do pieczenia, a następnie owinąć całą blaszkę folią aluminiową.
    4. Do szybkowaru wlać wodę. Umieścić blachę na stojaku w szybkowarze. Zamknąć szybkowar i doprowadzić do wysokiego ciśnienia (ok. 1000 hPa). Zmniejszyć ogień, aby utrzymać ciśnienie, i gotować przez 45-50 minut. Zdjąć szybkowar z ognia i odstawić, aby ciśnienie samo spadło. Wyjąć sernik z szybkowaru i ostudzić do temperatury pokojowej w blaszce.
    5. Wyjąć sernik z blaszki i wstawić na 8 godzin do lodówki.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis