Ciasto-mus czekoladowy

    Ciasto-mus czekoladowy

    2polubienia
    4godz.30min.


    Zrobione przez 14 osób

    Gęste, pyszne i proste ciasto czekoladowe przypominające mus. Zamiast podłużnych biszkoptów, można użyć pokrojonego w paski biszkoptu. W tym cieście znajdują się surowe jajka, dlatego nie powinny go spożywać kobiety ciężarne, osoby w podeszłym wieku oraz dzieci.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 2 opakowania (660 g) podłużnych biszkoptów
    • 500 g śmietany tortowej (36%)
    • 350 g półsłodkich groszków czekoladowych
    • 4 białka
    • 2 całe jajka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +4godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 4godz.30min. 

    1. Dno i brzegi tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć biszkoptami. Czekoladę stopić w kąpieli wodnej, często mieszając. Gdy się stopi całkowicie, wbić do niej 2 jajka, stale mieszając.
    2. W dużej misce ubić śmietanę na sztywno. W osobnej misce, za pomocą czystej trzepaczki ubić białka na sztywno, ale tak aby nie były suche.
    3. Do stopionej czekolady dodać 1/3 ubitych białek i wymieszać łyżką. Szybko dodać tę masę do pozostałych białek i wymieszać. Dodać bitą śmietanę i wymieszać, ale tylko na tyle aby masa miała jednolity kolor. Nie mieszać za długo.
    4. Przelać mus do przygotowanej tortownicy. Przykryć folią spożywczą i wstawić na 4 godziny do lodówki.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Kąpiel wodna

    Nie wiesz, jak przygotować kąpiel wodną? Przeczytaj nasz krótki poradnik: "Kąpiel wodna"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis