Czekoladowe ciasto z musem

    Czekoladowe ciasto z musem

    1polubienie
    5godz.15min.


    Zrobione przez 32 osoby

    Pyszne, bardzo czekoladowe ciasto, które jest mięciutkie i rozpływa się w ustach. Dzięki kawie rozpuszczalnej smakuje jak mokka.

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • 1 szklanka (200 g) cukru
    • 225 g masła
    • 1 szklanka (235 ml) wody
    • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    • 450 g półsłodkiej czekolady
    • 8 jajek
    • 1/2 szklanki (120 ml) śmietany tortowej 36 %
    • 1 łyżka cukru pudru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +4godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 5godz.15min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Wysmarować tłuszczem tortownicę o średnicy 23 cm.
    2. W rondelku, na małym ogniu podgrzać cukier z masłem, wodą, kawą i czekoladą, stale mieszając, aż czekolada się stopi, a masa będzie gładka. Zdjąć z ognia. Wmieszać jajka i wlać masę do przygotowanej foremki. Ciasto będzie bardzo rzadkie. Jeśli tortownica jest nieszczelna należy ją wyłożyć folią spożywczą.
    3. Piec w 175 stopniach C, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta, około 45-50 minut. Ostudzić zupełnie. Zdjąć brzegi tortownicy, przykryć ciasto folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, aby się schłodził.
    4. Zdjąć folię spożywczą. W schłodzonej misce ubić śmietanę z cukrem pudrem na sztywno. Udekorować nią ciasto. Można je też posypać całymi migdałami. Przechowywać w lodówce.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis