Miętowo-czekoladowy sernik

    Miętowo-czekoladowy sernik

    Zapisz do ulubionych
    20godz.


    Zrobione przez 18 osób

    Oto sernik z półsłodką czekoladą, który wygląda pięknie udekorowany listkami świeżej mięty. Mięta doskonale pasuje do czekolady, czyż nie?

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • Spód
    • 250 g cienkich, kruchych ciasteczek czekoladowych
    • 85 g półsłodkiej czekolady
    • 3 łyżki cukru
    • 7 łyżek masła
    • Masa serowa
    • 340 g półsłodkiej czekolady
    • 900 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej
    • 1 i 3/4 szklanki cukru
    • 4 jajka
    • 1/2 szklanki (120 ml) śmietany tortowej
    • 1/2 szklanki (45 g) gorzkiego kakao
    • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
    • 1 łyżeczka ekstraktu miętowego
    • Polewa
    • 1 i 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
    • 1/4 szklanki (40 g) cukru
    • Polewa czekoladowa
    • 1/2 szklanki (120 ml) śmietany tortowej
    • 1 łyżka masła
    • 170 g półsłodkiej czekolady

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  +18godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 20godz. 

      Spód

    1. W robocie kuchennym zmiksować drobno ciasteczka czekoladowe z 85 g czekolady. Dodać 3 łyżki cukru. Stopić 7 łyżek masła i dodać je do czekolady, wymieszać. Wyłożyć tą masą dno tortownicy o średnicy 23 cm.
    2. Masa serowa

    3. Stopić 340 g czekolady i lekko przestudzić. Wmieszać serek śmietankowy, 1 i 3/4 szklanki cukru, jajka, 1/2 szklanki śmietany, kakao, wanilię oraz ekstrakt miętowy. Wlać tę masę na przygotowany spód. Piec przez 1 godzinę w temperaturze 175 stopni C. Wstawić na noc do lodówki.
    4. Polewa

    5. W małej misce wymieszać kwaśną śmietanę z 1/4 szklanki cukru. Polać tym sernik po wierzchu, a następnie wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C. Wstawić na 6 do 8 godzin do lodówki.
    6. Sernik dekorować polewą czekoladową: w małym rondelku podgrzać 1/2 szklanki śmietany z 1 łyżką masła. Dodać 170 czekolady i wymieszać, aby się stopiła. Zdjąć z ognia. Wstawić do zamrażalnika, aż masa zgęstnie na tyle, by można ją było wyciskać z woreczka dekoratorskiego - od czasu do czasu zamieszać. Nałożyć do woreczka i wyciskając - dekorować sernik.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis