Myszy z czekolady

    Myszy z czekolady

    4polubienia
    3godz.20min.


    Zrobione przez 314 osób

    Dzieciaki będą zachwycone! Myszki z czekolady, obtoczone w cukrze pudrze (albinosy), albo w pokruszonych czekoladowych ciasteczkach wyglądają jak żywe!

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 112 g półsłodkiej czekolady
    • 1/3 szklanki (75 g) kwaśnej śmietany
    • 1 szklanka (110 g) pokruszonych czekoladowych ciasteczek

    • 1/3 szklanki (35 g) pokruszonych czekoladowych ciasteczek
    • 1/3 szklanki (40 g) cukru pudru
    • 24 srebrnych kulek do dekoracji (na oczy)
    • 1/4 szklanki (25 g) migdałów w płatkach (na uszy)
    • 12 pasków (po 5 cm) czerwonej lukrecji (na ogony)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  +3godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 3godz.20min. 

    1. Stopić czekoladę i wymieszać z kwaśną śmietaną. Wmieszać do tego 1 szklankę pokruszonych ciasteczek. Przykryć i wstawić do lodówki, aż masa zgęstnieje.
    2. Nakładać po płaskiej łyżce masy i formować z niej kulki. Z przodu zrobić szpic - to będzie nos myszy.
    3. Obtaczać w cukrze pudrze (białe muszki) albo w pokruszonych ciasteczkach (czarne myszki). Umieścić srebrne kulki w miejscu oczu, a w miejscu uszu po płatku migdała. Lukrecję wetknąć z tyłu -jako ogonek.
    4. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby stężały.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis