Ciasto cukiniowe Geri

    Ciasto cukiniowe Geri

    2polubienia
    2godz.5min.


    Zrobione przez 152 osoby

    To wspaniałe, wilgotne ciasto. Nadaje się na każdą okazję i porę roku. Można również do smaku dodać rodzynki.

    Składniki
    ilość porcji: 14 

    • 4 jajka
    • 400 g (2 szklanki) cukru
    • 235 ml (1 szklanka) oleju roślinnego
    • 250 g (2 szklanki) mąki pszennej
    • 2 łyżeczki cynamonu mielonego
    • 1 łyżeczka soli
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1 puszka (240 ml) rozdrobnionych ananasów, odsączonych
    • 120 g (1 szklanka) posiekanych orzechów włoskich
    • 250 g (2 szklanki) startej cukinii
    • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
    • 120 g (1 szklanka) cukru pudru
    • 2 łyżki mleka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.20min.  ›  +30min. studzenie  ›  Gotowe w: 2godz.5min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 175°C. Wysmarować tłuszczem i posypać mąką formę do babki.
    2. Na arkusz papieru do pieczenia przesiać mąkę z cynamonem, solą, proszkiem do pieczenia i sodą.
    3. W dużej misce ubić jaja z cukrem, aż nabiorą jasnego koloru. Wmieszać olej. Dodać do tej mieszanki przesiane składniki i miksować przez 2 minuty. Dodać ananasa, posiekane orzechy, wanilię i cukinię. Dokładnie wymieszać. Wlać ciasto do przygotowanej formy.
    4. Piec przez 80 minut lub do momentu, aż wykałaczka wetknięta w środek ciasta będzie czysta. Studzić przez 30 minut.
    5. Polewa: w małej miseczce rozpuścić cukier puder w mleku. Polewać ostudzone ciasto.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis