Czekoladowe niemieckie pierniczki Lebkuchen

    Czekoladowe niemieckie pierniczki Lebkuchen

    Zapisz do ulubionych
    3dni1godz.


    Zrobione przez 10 osób

    Ten przepis pochodzi ze Świąt Bożego Narodzenia 1961 r. Pierniczki z lekkim, kwaskowatym lukrem. Ciasto musi przez kilka dni "dojrzewać", więc lepiej się za nie zabrać zawczasu.

    Składniki
    ilość porcji: 50 

    • 1 i 1/4 szklanki (250 g) białego cukru
    • 3/4 szklanki (180 ml) miodu
    • 2 łyżki wody
    • 2 szklanki (340 g) półsłodkich groszków czekoladowych
    • 1 szklanka (95 g) posiekanych migdałów
    • 1/2 szklanki (90 g) mieszanki kandyzowanych owoców, posiekanych
    • 2 jajka, roztrzepane
    • 1/4 szklanki (60 ml) soku pomarańczowego
    • 2 i 3/4 szklanki (345 g) mąki pszennej
    • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
    • 1 łyżeczka mielonych goździków
    • 2 łyżeczki mielonego kardamonu
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • Lukier
    • 1 i 1/2 szklanki (180 g) cukru pudru
    • 2 i 1/2 łyżki soku pomarańczowego
    • Do dekoracji
    • 1/4 szklanki (50 g) zielonego cukru dekoratorskiego
    • 1/4 szklanki (55 g) posypki do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  +3dni odstawienie  ›  Gotowe w: 3dni1godz. 

    1. W dużym rondelku wymieszać cukier z miodem i wodą. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zdjąć z ognia i odstawić, aby przestygło.
    2. W średniej misce wymieszać mieszaninę miodową z groszkami czekoladowymi, migdałami, kandyzowanymi owocami, jajkami i sokiem pomarańczowym. Przesiać mąkę z cynamonem, goździkami, kardamonem, sodą i proszkiem do pieczenia. Wmieszać do mieszanki owoców. Szczelnie przykryć miskę i wstawić do lodówki na 2-3 dni, aby aromaty się przegryzły.
    3. Rozgrzać piekarnik do 165 stopni C. Wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką blachę o wymiarach 25x37 cm. Wyłożyć ciasto równomiernie w blasze.
    4. Piec przez 35-40 minut, a następnie ostudzić i dekorować pomarańczowym lukrem.
    5. Pomarańczowy lukier: wsypać cukier puder do małej miski i, stale mieszając trzepaczką, dodawać po 1 łyżce soku pomarańczowego, aż do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Smarować lukrem ostudzone ciasto, a następnie pokroić je w kształt rombów i udekorować kolorowym cukrem i posypką.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis