Ciasto czekoladowe z daktylami

    Ciasto czekoladowe z daktylami

    Zapisz do ulubionych
    1godz.20min.


    Zrobione przez 15 osób

    To przepis mojej mamy - pyszne ciasto, które można udekorować polewą lub kremem, aby było nieco bardziej wykwintne.

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 1 szklanka (145 g) daktyli bez pestek, posiekanych
    • 1 szklanka (235 ml) wrzątku
    • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 3 łyżeczki kakao
    • 1 szklanka (200 g) cukru
    • 115 g masła
    • 2 jajka
    • 1/2 szklanki (60 g) posiekanych orzechów włoskich
    • 1 szklanka (170 g) półsłodkich groszków czekoladowych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką blaszkę o wymiarach 23x33 cm.
    2. W małej misce wymieszać daktyle z wrzątkiem; odstawić, aby ostygły.
    3. W średniej misce wymieszać mąkę z sodą, solą i kakao. Odstawić.
    4. Utrzeć masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać jajka. Dodać mąkę na przemian z przestudzoną mieszaniną wody z daktylami. Dodać posiekane orzechy i 1/2 szklanki groszków czekoladowych.
    5. Wyłożyć ciasto do przygotowanej blaszki. Posypać po wierzchu resztą groszków.
    6. Piec w 175 stopniach C przez 45 do 60 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek ciasta wyjdzie czysta.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis