Naleśniki czekoladowe

    Naleśniki czekoladowe

    5polubień
    30min.


    Zrobione przez 22 osoby

    Czekoladowe naleśniki można usmażyć kilka dni wcześniej, a tuż przed podaniem przygotować dodatki. Doskonałe na niespodziankę walentynkową!

    Składniki
    ilość porcji: 7 

    • Naleśniki
    • 2 jajka
    • 1/2 szklanki (120 ml) mleka
    • 1/2 szklanki (120 ml) wody
    • 3/4 szklanki (95 g) mąki pszennej
    • 6 łyżeczek białego cukru
    • 1/3 łyżki masła lub margaryny
    • 30 ml koniaku
    • Krem
    • 1 opakowanie (110 g) kremu czekoladowego w proszku
    • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    • 3 szklanki (700 ml) śmietany tortowej
    • Sos
    • 110 g półsłodkiej czekolady
    • 115 g masła lub margaryny
    • 1 i 1/4 szklanki niesłodzonego skondensowanego mleka 0%
    • 2 i 1/2 szklanki cukru pudru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

      Ciasto na naleśniki

    1. W dużej misce zmiksować jajka z mlekiem, wodą, mąką, cukrem 1 łyżeczką masła i koniakiem.
    2. Krem

    3. Zmiksować krem czekoladowy z kawą i bitą śmietaną, aby powstała gęsta masa.
    4. Sos

    5. W małym rondelku podgrzewać czekoladę z masłem, mlekiem skondensowanym i cukrem pudrem, aż czekolada się stopi, a masa będzie stosunkowo gęsta.
    6. Naleśniki

    7. Mocno rozgrzać niewielką patelnię. Nakładać na nią niewielką ilość ciasta i zakręcić patelnią, aby się po niej równomiernie rozlało. Gdy naleśnik się lekko przyrumieni, odwrócić go na drugą stronę i podsmażać przez kilka sekund. Pierwszy naleśnik pewnie się nie uda, ale pozostałe już na pewno wyjdą świetnie. Układać usmażone naleśniki na stosiku, aby ostygły.
    8. Nakładać krem czekoladowy na środek każdego naleśnika i zwijać go w rulonik. Polewać sosem i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    1

    Własnie skorzystałam z przepisu, ale tylko na naleśniki - jako krem wykorzystam jogurt waniliowy i świeże owoce. Naleśniki są ekstra! Jedyny minus: zamiast 15 wyszło mi ich 7 ( pierwszy nieudany). Polecam! - 13 maj 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis