Sernik z czekoladowymi ciasteczkami

    Sernik z czekoladowymi ciasteczkami

    4polubienia
    9godz.30min.


    Zrobione przez 421 osób

    To wspaniały, pyszny sernik, który się w dodatku pięknie prezentuje. Można go spokojnie podać na najbardziej wykwintne imprezy! Najlepiej użyć ciasteczek czekoladowych przekładanych kremową masą!

    Składniki
    ilość porcji: 14 

    • 2 szklanki (160 g) pokruszonych ciasteczek czekoladowych
    • 2 łyżki masła, stopionego
    • 1/4 szklanki (55 g) brązowego cukru
    • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
    • 900 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej
    • 1 i 1/4 szklanki (250 g) białego cukru
    • 1/3 szklanki (80 ml) śmietany tortowej 36 %
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 4 jajka
    • 1,5 szklanki (120 g) pokruszonych ciasteczek czekoladowych
    • 450 g kwaśnej śmietany
    • 1/4 szklanki (50 g) białego cukru
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • Polewa
    • 1 szklanka (235 ml) śmietany tortowej 36 %
    • 1,5 szklanki (380 g) półsłodkich groszków czekoladowych
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +8godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 9godz.30min. 

    1. 2 szklanki pokruszonych ciasteczek wymieszać ze stopionym masłem, brązowym cukrem i cynamonem. Wyłożyć tym spód i brzegi (do wysokości 2,5 cm) tortownicy o średnicy 25 cm i dobrze uklepać. Piec w 175 stopniach C przez 5 minut; odstawić.
    2. W dużej misce zmiksować serek śmietankowy na gładką masę. Miksując, stopniowo dodawać 1 i 1/4 szklanki cukru, 1/3 szklanki śmietany tortowej, mąkę i 1 łyżeczkę wanilii. Dodawać po jednym jajku na raz, dobrze miksując po każdym dodaniu. 1/3 ciasta wlać do przygotowanej tortownicy, na nie wyłożyć 1 i 1/2 szklanki pokruszonych ciasteczek, a następnie wlać resztę ciasta.
    3. Piec w 175 stopniach C przez 45 minut. Wyjąć z piekarnika. Wymieszać kwaśną śmietaną z 1/4 szklanki cukru i 1 łyżeczką wanilii, rozsmarować równomiernie na serniku. Wstawić do piekarnika na 7 minut. Wyłączyć piekarnik, ale pozostawić w nim ciasto na 30 minut. Po tym czasie wyjąć sernik i ostudzić na metalowej kratce.
    4. W rondelku wymieszać 1 szklankę śmietany z groszkami czekoladowymi. Mieszać, podgrzewając na małym ogniu, aż czekolada się stopi, a następnie wmieszać 1 łyżeczkę wanilii. Polać tym ciepły sernik. Wstawić do lodówki do czasu podania. Sernik powinien być chłodzony przez co najmniej 8 godzin, a wyjęty z lodówki na godzinę (do pół godziny) przed podaniem. Zdjąć brzeg tortownicy i dekorować wedle uznania.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis