Ciasteczka czekoladowe Walta

    Ciasteczka czekoladowe Walta

    4polubienia
    1godz.2min.


    Zrobione przez 263 osoby

    Bardzo czekoladowe ciasteczka, dobre na każdą okazję. Pysznie smakują z ciepłym mlekiem, herbatą, albo kawą.

    Składniki
    ilość porcji: 18 

    • 1,5 szklanki (190 g) mąki pszennej
    • 1,5 łyżeczki (7 g) proszku do pieczenia
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 2 szklanki (335 g) półsłodkich groszków czekoladowych
    • 6 łyżek masła o temperaturze pokojowej
    • 1 szklanka (200 g) białego cukru
    • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    • 2 jajka
    • 1/2 szklanki (60 g) cukru pudru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  +20min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.2min. 

    1. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Odstawić.
    2. Na małym ogniu stopić 1 szklankę groszków czekoladowych. Masło utrzeć z cukrem. Dodać stopioną czekoladę i wanilię, a następnie, stale mieszając, dodać jajka, mąkę i pozostałe groszki czekoladowe.
    3. Owinąć ciasto w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika aby stężało (na ok. 20 minut).
    4. Formować z ciasta małe kulki (o średnicy ok. 2,5 cm) i obtaczać w cukrze pudrze. Układać na niewysmarowanej blasze i piec przez 10-12 minut w 175 stopniach C. Ostudzić na metalowej kratce.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis