Ciasto dyniowe z czekoladą

    Ciasto dyniowe z czekoladą

    4polubienia
    1godz.30min.


    Zrobione przez 727 osób

    Piekę to ciasto na każde święta. Jest wilgotne i można je zamrażać. Ja piekę je w puszkach po kawie, zawijam w sreberka i ofiaruję znajomym jako podarunki świąteczne.

    Składniki
    ilość porcji: 36 

    • 3 szklanki (600 g) białego cukru
    • 450 g puree z dyni
    • 1 szklanka (235 ml) oleju roślinnego
    • 2/3 szklanki (160 ml) wody
    • 4 jajka
    • 3,5 szklanki (440 g) mąki pszennej
    • 1 łyżka mielonego cynamonu
    • 1 łyżka mielonej gałki muszkatołowej
    • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1,5 łyżeczki soli
    • 1 szklanka (175 g) miniaturowych półsłodkich groszków czekoladowych
    • 1/2 szklanki (60 g) posiekanych orzechów włoskich

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką 3 puszki do kawy (1/2 kg) lub trzy keksówki o wymiarach 23x12 cm.
    2. W dużej misce wymieszać cukier z dynią, olejem, wodą i jajkami. Zmiksować na gładką masę. Wmieszać mąkę, cynamon, gałkę, sodę i sól. Dodać groszki czekoladowe i orzechy. Napełnić foremki do połowy lub 3/4 wysokości.
    3. Piec przez 1 godzinę, aż wetknięty w ciasto nóż wyjdzie czysty. Studzić na metalowych kratkach, a następnie wyjąć z foremek.

    Dynia

    Chcesz dowiedzieć się więcej o dyni? Jak ją wybierać, przechowywać, jak przygotować puree i co zrobić z pestkami? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Wszystko o dyni", z którego dowiesz się także jakie ciekawe gatunki dyni możesz wykorzystać w kuchni!

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Jak zrobić puree z dyni

    Prosty przepis na puree z dyni znajdziesz tu: Puree z dyni
    Pamiętaj, że puree z dyni możesz przygotować wcześniej i zamrozić.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    EwkaPa
    autor:
    3

    Wyszło super, choć ja dałam połowę mniej cukru, dodałam też rodzynki, skórkę z pomarańczy i trochę imbiru, a zamiast wody kefir No i czekolada wystąpiła w roli polewy na górze a nie w środku. To jest porcja na jedną blachę. - 01 gru 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis