Sernik z groszkami czekoladowymi na czekoladowym spodzie

    Sernik z groszkami czekoladowymi na czekoladowym spodzie

    Zapisz do ulubionych
    5godz.15min.


    Zrobione przez 155 osób

    Ten sernik ma pyszny spód z ciasteczek czekoladowych. Nawet mały kawałek tego placka sprawia, że jesteś w niebie! Warto więc poświęcić na niego te kilka chwil.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 1,5 szklanki (170 g) drobno pokruszonych ciasteczek czekoladowych
    • 1 szklanka (200 g) białego cukru
    • 55 g masła, stopionego
    • 450 g serka śmietankowego (typu Philadelphia), pokrojonego w kostkę
    • 2 kubeczki (460 g) kwaśnej śmietany
    • 3 jajka
    • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    • 55 g masła
    • 1/4 szklanki (55 g) brązowego cukru
    • 1/4 szklanki (50 g) białego cukru
    • 2 łyżki wody
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 1/2 szklanki (60 g) mąki pszennej
    • 1 szklanka (170 g) półsłodkich groszków czekoladowych
    • 2 łyżeczki białego cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  +4godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 5godz.15min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.
    2. Wymieszać pokruszone ciasteczka z 2 łyżkami białego cukru i stopionym masłem. Wyłożyć tę masę na dno i brzegi (do 1 cm wysokości) tortownicy o średnicy 23 cm. Piec przez około 8 minut.
    3. Ciasto czekoladowe: w misce zmiksować 1/4 szklanki masła z brązowym cukrem i 1/4 szklanki białego cukru. Wmieszać wodę i 1 łyżeczkę wanilii. Miksując, dodać mąkę. Dodać groszki czekoladowe i wymieszać.
    4. Masa serowa: zmiksować 1 szklankę białego cukru z serkiem śmietankowym. Dodać 1 szklankę kwaśnej śmietany, jajka i 1 łyżeczkę wanilii. Dobrze wymieszać i wlać do przygotowanej tortownicy.
    5. Ciasto czekoladowe nakładać równomiernie na masę serową po 2 łyżki na raz, wciskając je pod powierzchnię masy serowej. Piec w rozgrzanym piekarniku (175 stopni C) przez około 40 minut. Po upieczeniu sernik nadal się będzie delikatnie trząść na środku. Jeszcze gorący sernik udekorować polewą, a następnie przestudzić i wstawić od lodówki na co najmniej 4 godziny.
    6. Polewa: wymieszać pozostały kubek śmietany z 1 łyżeczką wanilii i 2 łyżeczkami białego cukru - masa ma być gładka. Posmarować tym gorące ciasto.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis