Ciasto bananowe z niespodzianką

    Ciasto bananowe z niespodzianką

    6polubień
    1godz.


    Zrobione przez 300 osób

    Stary dobry przepis z Seattle. Szybki przepis z wykorzystaniem bananów. Pyszny na ciepło i na zimno. Polecam!

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 200 g cukru
    • 115 g masła
    • 2 jajka
    • 4 dojrzałe banany, rozgniecione
    • 250 g mąki pszennej
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • ½ łyżeczki soli
    • 60 g posiekanych orzechów włoskich
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Nagrzać piekarnik do 190°C. Wysmarować tłuszczem i posypać mąką blachę o wymiarach 23x33 cm.
    2. Utrzeć masło lub margarynę z cukrem.
    3. Dodać jajka, banany, mąkę, sodę, sól, orzechy i wanilię. Dokładnie wymieszać, a następnie wlać ciasto do przygotowanej blachy.
    4. Piec w temperaturze 190°C przez 30 minut. Odstawić do ostygnięcia i polukrować.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Allrecipes
    autor:
    2

    @EvaG. - to po prostu literówka: w metodzie miało być "sodę" a wyszło "wodę" W tym przepisie nie używa się wody ani proszku do pieczenia. Jest za to soda. Już poprawiamy i dziękujemy za spostrzegawczość! - 31 sty 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis