Biscotti z czekoladą i wiśniami

    Biscotti z czekoladą i wiśniami

    Zapisz do ulubionych
    1godz.5min.


    Zrobione przez 131 osób

    To moje ulubione ciasteczka - piekę je w każde święta. Można je przechowywać całymi tygodniami. Świetnie smakują do herbaty albo kawy.

    Składniki
    ilość porcji: 36 

    • 115 g masła o temperaturze pokojowej
    • 3/4 szklanki (150 g) cukru
    • 3 jajka
    • 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
    • 3 szklanki (375 g) mąki pszennej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/2 szklanki (85 g) posiekanych kandyzowanych wiśni
    • 1/2 szklanki (85 g) półsłodkich groszków czekoladowych
    • 1/2 szklanki (90 g) posiekanej białej czekolady

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Wysmarować tłuszczem dużą blachę.
    2. W dużej misce zmiksować masło z cukrem na gładką masę. Nadal miksując, dodawać jajka, po jednym na raz, a następnie wmieszać ekstrakt migdałowy. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i wmieszać do masy maślanej. Dodać kandyzowane wiśnie i groszki czekoladowe; wymieszać.
    3. Ręce oprószyć nieco mąką i uformować ciasto w dwa długie (25 cm) bochenki. Ułożyć bochenki 10 cm od siebie na przygotowanej blasze, spłaszczyć, aby miały po 7 cm szerokości.
    4. Piec przez 20-25 minut, aż bochenki zesztywnieją i lekko się przyrumienią. Studzić przez 10 minut. Nożem do chleba pokroić bochenki w poprzek na kromki grubości ok. 1 cm. Ułożyć kromki na przygotowanej blasze.
    5. Piec przez 8-10 minut, aż spody ciastek zaczną się przypiekać. Odwrócić i piec jeszcze przez 5 minut, aż będą całe rumiane i chrupiące. Ostudzić zupełnie. W mikrofalówce stopić białą czekoladę, mieszając co 20-30 sekund, aż będzie gładka. Skropić ciastka stopioną czekoladą. Przechowywać w szczelnym pojemniku.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis