Nowojorski sernik czekoladowy

    Nowojorski sernik czekoladowy

    3polubienia
    9godz.20min.


    Zrobione przez 23 osoby

    Ten pyszny sernik czekoladowy wymyśliłam jeszcze na studiach. Mój mąż go uwielbia!! Można go udekorować wiórkami czekoladowymi, ganaszem, albo inną polewą czekoladową.

    Składniki
    ilość porcji: 14 

    • 10 krakersów
    • 1/3 szklanki (65 g) cukru
    • 5 łyżek masła, stopionego

    • 450 g serka śmietankowego
    • 1 szklanka (200 g) cukru
    • 4 jajka
    • 2 szklanki (500 ml) śmietany tortowej (36%)
    • 225 g półsłodkiej czekolady

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +8godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 9godz.20min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. Krakersy zmiksować w robocie kuchennym lub dobrze pokruszyć.
    2. W miseczce lub w robocie kuchennym wymieszać pokruszone krakersy z cukrem i stopionym masłem. Wyłożyć tą masą dno i brzegi (na wysokość 2,5 cm) 23-cm tortownicy i docisnąć dłonią.
    3. Piec przez 15 minut w rozgrzanym piekarniku, a następnie odstawić, aby ostygło. Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 175 stopni C Czekoladę posiekać na małe kawałki i stopić wraz ze śmietaną w misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą wodą. Od czasu do czasu wymieszać, aby czekolada się równomiernie stopiła, a następnie odstawić, aby ostygła.
    4. W średniej misce zmiksować serek śmietankowy z cukrem na puszystą masę. Wmieszać jajka, po jednym na raz, dobrze miksując po każdym dodaniu. Dodać masę czekoladową i dobrze mieszać, aby składniki się połączyły. Wlać na podpieczony spód.
    5. Piec przez 55-60 minut. Ostudzić ciasto do temperatury pokojowej, a następnie wstawić do lodówki na co najmniej 8 godzin.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis