Nowojorski sernik czekoladowy

    (23)
    9 godz. 20 min

    Ten pyszny sernik czekoladowy wymyśliłam jeszcze na studiach. Mój mąż go uwielbia!! Można go udekorować wiórkami czekoladowymi, ganaszem, albo inną polewą czekoladową.


    Zrobione przez 23 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 14 

    • 10 krakersów
    • 1/3 szklanki (65 g) cukru
    • 5 łyżek masła, stopionego

    • 450 g serka śmietankowego
    • 1 szklanka (200 g) cukru
    • 4 jajka
    • 2 szklanki (500 ml) śmietany tortowej (36%)
    • 225 g półsłodkiej czekolady

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +8godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 9godz.20min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. Krakersy zmiksować w robocie kuchennym lub dobrze pokruszyć.
    2. W miseczce lub w robocie kuchennym wymieszać pokruszone krakersy z cukrem i stopionym masłem. Wyłożyć tą masą dno i brzegi (na wysokość 2,5 cm) 23-cm tortownicy i docisnąć dłonią.
    3. Piec przez 15 minut w rozgrzanym piekarniku, a następnie odstawić, aby ostygło. Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 175 stopni C Czekoladę posiekać na małe kawałki i stopić wraz ze śmietaną w misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą wodą. Od czasu do czasu wymieszać, aby czekolada się równomiernie stopiła, a następnie odstawić, aby ostygła.
    4. W średniej misce zmiksować serek śmietankowy z cukrem na puszystą masę. Wmieszać jajka, po jednym na raz, dobrze miksując po każdym dodaniu. Dodać masę czekoladową i dobrze mieszać, aby składniki się połączyły. Wlać na podpieczony spód.
    5. Piec przez 55-60 minut. Ostudzić ciasto do temperatury pokojowej, a następnie wstawić do lodówki na co najmniej 8 godzin.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (23)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis