Sernik czekoladowy Diany

    Sernik czekoladowy Diany

    4polubienia
    9godz.20min.


    Zrobione przez 183 osoby

    Czekoladowy sernik nowojorski na spodzie z czekoladowych ciasteczek. Absolutna rozkosz dla łasuchów!

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 1 i 1/2 szklanki (170 g) pokruszonych ciasteczek czekoladowych
    • 2 łyżki cukru
    • 55 g masła, stopionego
    • 1/4 szklanki (40 g) półsłodkich groszków czekoladowych
    • 1/4 szklanki (60 ml) śmietany kremówki
    • 700 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej
    • 1 szklanka (200 g) cukru
    • 1/3 szklanki (30 g) gorzkiego kakao
    • 3 jajka
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 1 i 1/2 szklanki (250 g) półsłodkich groszków czekoladowych
    • 1/4 szklanki (60 ml) śmietany kremówki
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +8godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 9godz.20min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Lekko wysmarować tłuszczem tortownicę o średnicy 23 cm.
    2. W małej miseczce wymieszać 1,5 szklanki pokruszonych ciasteczek z 2 łyżkami cukru i stopionym masłem. Wyłożyć na spód i brzegi (do wysokości ok. 3-4 cm) tortownicy. Piec przez 10 minut a następnie ostudzić. Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 165 stopni C.
    3. Masa serowa: w małym rondelku podgrzać 1/4 szklanki kremówki z 1/4 szklanki groszków czekoladowych, stale mieszając, aż czekolada się stopi. Zdjąć z ognia.
    4. W dużej misce zmiksować serek śmietankowy z 1 szklanką cukru, aby powstała gładka masa. Dodać kakao i dobrze zmiksować. Dodać jajka i miksować na niskiej prędkości, aby się wszystko połączyło. Wmieszać 1 łyżeczkę wanilii i masę czekoladową. Wylać tę masę na podpieczony spód. Piec przez 45-50 minut, aż środek sernika stężeje.
    5. Polewa: w małym rondelku podgrzać 1/4 szklanki kremówki z 1 łyżeczką wanilii - ma się niemalże zagotować. Stale mieszać, ale nie zagotować. Do małej miski wsypać 1,5 szklanki groszków czekoladowych. Wlać do nich gorącą śmietanę i wymieszać łyżką na gładką masę. Posmarować tą polewą upieczony sernik i wstawić na noc do lodówki.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis