Masa czekoladowa do tortów

    Masa czekoladowa do tortów

    1polubienie
    25min.


    Zrobione przez 52 osoby

    Kremowa, czekoladowa masa, którą z łatwością udekorujesz każdy tort. Najlepiej pasuje do ciast czekoladowych, orzechowych i wiśniowych. Zawiera surowe jajka, więc nie powinny jej spożywać kobiety w ciąży i dzieci.

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • 350 g półsłodkiej czekolady
    • 450 g niesolonego masła
    • 1 szczypta soli
    • 2 jajka
    • 500 g cukru pudru
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Stopić czekoladę i odstawić, aby nieco ostygła.
    2. Do miski włożyć masło, dodać sól i wanilię i miksować ok. 4 minuty, aż masa będzie bardzo jasna i puszysta. Miksując na wolnych obrotach, dodawać stopniowo cukier puder. Dobrze wymieszać i miksować na średniej prędkości przez ok. 4 minuty. Dodać jajka, po jednym na raz, i miksować jeszcze przez 5 minut. Dodać stopioną czekoladę i miksować jeszcze przez 4 minuty.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis