Masa czekoladowa do tortów

Kremowa, czekoladowa masa, którą z łatwością udekorujesz każdy tort. Najlepiej pasuje do ciast czekoladowych, orzechowych i wiśniowych. Zawiera surowe jajka, więc nie powinny jej spożywać kobiety w ciąży i dzieci.

Kevin Ryan

Składniki

ilość porcji: 20 

  • 350 g półsłodkiej czekolady
  • 450 g niesolonego masła
  • 1 szczypta soli
  • 2 jajka
  • 500 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 25min. 

  1. Stopić czekoladę i odstawić, aby nieco ostygła.
  2. Do miski włożyć masło, dodać sól i wanilię i miksować ok. 4 minuty, aż masa będzie bardzo jasna i puszysta. Miksując na wolnych obrotach, dodawać stopniowo cukier puder. Dobrze wymieszać i miksować na średniej prędkości przez ok. 4 minuty. Dodać jajka, po jednym na raz, i miksować jeszcze przez 5 minut. Dodać stopioną czekoladę i miksować jeszcze przez 4 minuty.

Ekstrakt waniliowy

Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie