Czekoladowy pudding chlebowy z orzechowym sosem

    Czekoladowy pudding chlebowy z orzechowym sosem

    Zapisz do ulubionych
    1godz.50min.


    Zrobione przez 41 osób

    Wiele lat temu dostałam ten przepis od przyjaciółki i od tej pory regularnie zajadamy się tym wspaniałym deserem.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 1 i 1/4 szklanki (250 g) cukru
    • 1/2 szklanki (120 ml) wody
    • 1/4 szklanki (60 ml) jasnego syropu kukurydzianego
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 1 i 1/4 szklanki śmietany tortowej
    • 1 szklanka (100 g) uprażonych i posiekanych orzechów pekan
    • 2 łyżki burbona
    • 2 szklanki (500 ml) pełnotłustego mleka
    • 2 szklanki (500 ml) śmietany tortowej
    • 1 szklanka (200 g) cukru
    • 225 g półsłodkiej czekolady
    • 8 jajek
    • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
    • 500 g chałki pokrojonej w kostkę o wielkości 2 cm.

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. Przygotować sos: wymieszać 1 i 1/4 szklanki cukru z wodą i podgrzewać w rondelku o grubym dnie na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści. Wmieszać syrop kukurydziany i sok z cytryny. Zwiększyć ogień i gotować, nie mieszając, aż syrop zmieni kolor na bursztynowy. Od czasu do czasu można syrop zmieść ze ścianek rondelka w dół mokrym pędzelkiem kuchennym, zakręcając rondelkiem. Zdjąć z ognia, dodać 1 i 1/4 szklanki śmietany (mieszanina zacznie się burzyć) i podgrzewać na małym ogniu, często mieszając, aż powstanie gładki karmel. Zwiększyć ogień i gotować przez 4 minuty, mieszając, aż sos się zredukuje do 1 i 2/3 szklanki. Zdjąć z ognia; wmieszać orzechy i burbon.
    2. Przygotować pudding: rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.
    3. W rondelku o grubym dnie wymieszać mleko z 2 szklankami śmietany i 1 szklanką cukru i podgrzewać na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści a mieszanina zacznie wrzeć. Zdjąć z ognia, dodać czekoladę i mieszać, aż masa będzie gładka.
    4. W dużej misce roztrzepać jajka z wanilią. Stale mieszając trzepaczką, stopniowo dodawać masę czekoladową; dodać chałkę i odstawić na około 30 minut, aby nasiąknęła kremem. Od czasu od czasu pomieszać. Przełożyć mieszaninę do naczynia żaroodpornego o wymiarach 32x22 cm. Przykryć folią aluminiową.
    5. Piec w 175stopniach C, aż pudding się w środku zetnie (ok. 45 minut). Podawać na ciepło lub o temperaturze pokojowej, z ciepłym sosem.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis