Ciasto bananowe Carol

    Ciasto bananowe Carol

    Zapisz do ulubionych
    1godz.10min.


    Zrobione przez 355 osób

    Moja rodzina uwielbia to ciasto, zwłaszcza udekorowane polewą z serka śmietankowego, dojrzałym bananem i posypane cukrem pudrem.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 170 g masła
    • 300 g (1,5 szklanki) cukru
    • 3 jajka
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 180 ml (3/4 szklanki) kwaśnego mleka
    • 225 g (1 szklanka) rozgniecionych bananów
    • 310 g (2,5 szklanki) mąki pszennej
    • 0,5 łyżeczki soli
    • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. W dużej misce wymieszać masło lub margarynę z cukrem, jajkami i wanilią. Odstawić.
    2. Do drugiej miski przesiać mąkę, sól, sodę i proszek do pieczenia. Tę mieszankę dodać do mieszanki z tłuszczem. Następnie do ciasta dodać kwaśne mleko i banany. Dobrze wymieszać.
    3. Wyłożyć dwie okrągłe blaszki o średnicy 23 cm, lub jedną blaszkę o wymiarach 23x13 cm papierem do pieczenia; zamiast tego blaszki mogą być wysmarowane tłuszczem i posypane mąką. Piec w temperaturze 175°C przez 17 do 20 minut (przekładaniec), lub od 25 do 40 minut (pojedynczy placek).

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis