Czekoladowe biscotti z migdałami

    Czekoladowe biscotti z migdałami

    Zapisz do ulubionych
    1godz.20min.


    Zrobione przez 74 osoby

    Ten przepis jest dość czasochłonny i wymaga pieczenia wielu blach z ciastkami, ale naprawdę warto! Pyszne do kawy!

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 2,5 szklanki (300 g) mąki pszennej
    • 2 szklanki (400 g) cukru
    • 3/4 szklanki (65 g) kakao
    • 5 jajek
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1 szklanka (100 g) blanszowanych migdałów w słupkach

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    2. W dużej misce dobrze wymieszać łyżką wszystkie składniki poza migdałami. Na koniec wmieszać migdały - ciasto będzie gęste i kleiste.
    3. Połowę ciasta przełożyć na natłuszczoną blachę do pieczenia o wymiarach 25 x 37,5 cm. Uformować z ciasta lekko zaokrąglony bochenek o wymiarach ok.10 x 30 cm i grubości ok. 2 cm. Na drugiej takiej samej blasze ułożyć w ten sam sposób drugą część ciasta i piec przez 30 minut.
    4. Wyjąć z piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 170 stopni C. Odstawić upieczone bochenki na 20-25 minut, aby przestygły, a następnie pokroić na kromki o grubości 1 cm. Ułożyć kromki przekrojoną stroną w dół na blachach i piec 15 minut. Odwrócić ciastka na drugą stronę i piec jeszcze przez 15 minut, aż będą chrupiące. Odstawić, aby ostygły, a później przechowywać w szczelnym pojemniku. Można je przechowywać przez kilka tygodni.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis