Placek z mango

    Placek z mango

    1polubienie
    1godz.20min.


    Zrobione przez 86 osób

    Placek o smaku tropikalnym: z mango, cynamonem i rodzynkami. Wspaniały podwieczorek lub ciasto do herbaty.

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • 2 szklanki (250 g) mąki pszennej
    • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
    • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1 i 1/4 szklanki cukru
    • 2 jajka
    • 3/4 szklanki (180 ml) oleju roślinnego
    • 2 i 1/2 szklanki (400 g) mango, obranego i posiekanego
    • 1 łyżeczka soku z cytryny
    • 1/4 szklanki (30 g) rodzynek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Wymieszać wszystkie suche składniki. Roztrzepać jajka z olejem i dodać do mąki. Wymieszać. Dodać mango, sok z cytryny i rodzynki.
    2. Wlać ciasto do dwóch wysmarowanych tłuszczem keksówek o wymiarach 20x10 cm. Piec w 175 stopniach C przez około 60 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis