Chińskie ciasto gotowane na parze

    Chińskie ciasto gotowane na parze

    4polubienia
    35min.


    Zrobione przez 60 osób

    Choć w Chinach posiłki zwykle kończą się porcją owoców, Zachód wprowadził do tej tradycji nieco zmian. To ciasto jest bardzo wilgotne, podobne nieco do biszkoptu.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 6 jajek
    • 1 i 1/4 szklanki (250 g) cukru
    • 2,5 łyżki wody
    • 1,5 szklanki (200 g) mąki tortowej
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1,5 łyżeczki ekstraktu migdałowego
    • 1/4 szklanki (30 g) cukru pudru do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Przygotować duży bambusowy garnek do gotowania na parze i umieścić go nad dużym garnkiem z gotującą wodą. Musi być wystarczająco duży, aby zmieściła się do niego tortownica. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć woskowanym papierem do pieczenia.
    2. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka wbić do dużej miski, dodać cukier i wodę. Miksować na średniej prędkości miksera, aż masa potroi swoją objętość. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiać ją do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać łyżką. Wmieszać ekstrakt migdałowy.
    3. W czystej misce ubić białka na sztywną, ale nie suchą, pianę. Dodać do masy z żółtek i delikatnie wymieszać łyżką. Wlać ciasto do przygotowanej blaszki i wygładzić wierzch. Postukać blaszką o blat kuchenny, aby pozbyć się dużych pęcherzyków powietrza.
    4. Włożyć blaszkę do bambusowego pojemnika umieszczonego nad gotująca wodą, przykryć garnek ściereczką, a całość przykryć pokrywką (ściereczka wchłonie krople, które mogłyby spaść na ciasto). Gotować na parze przez około 20 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta. Ostudzić na metalowej kratce i posypać cukrem pudrem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis