Kluski na parze z nadzieniem mięsnym

    Kluski na parze z nadzieniem mięsnym

    Zapisz do ulubionych
    8godz.20min.


    Zrobione przez 56 osób

    Prosty przepis na pampuchy z farszem mięsnym. Do ich wykonania niezbędny jest wok z nakładką ze stali nierdzewnej do gotowania na parze, albo bambusowy "garnek" do gotowania na parze.

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 250 g pieczeni wieprzowej, drobno posiekanej lub zmielonej
    • 1/2 szklanki (120 ml) sosu barbecue
    • 3 łyżki posiekanej cebuli
    • 1/3 szklanki (80 ml) bulionu drobiowego
    • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
    • 1 łyżka oleju roślinnego
    • 1 łyżka cukru
    • Ciasto na kluski na parze

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 50min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +7godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 8godz.20min. 

    1. Wymieszać wieprzowinę z sosem barbecue, cebulą, mąką, bulionem, sosem sojowym olejem i cukrem. Wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin.
    2. Przygotować ciasto na kluski na parze (jego wyrastanie zajmuje ok. 3,5 godziny).
    3. Uformować z ciasta kulki. Rozwałkować każdą kulkę na kółko i nakładać na środek po 1 łyżce farszu. Zawijać ciasto nad farszem. Układać kluski łączeniem do dołu na woskowanym papierze do pieczenia i pozostawić na ok. 30 minut, aby wyrosły.
    4. W woku doprowadzić wodę do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień na średni. Woda musi się cały czas gotować. Przykryć wok przystawką do gotowania na parze i ułożyć na niej kluski, zostawiając między nimi odległość ok. 2-3 cm. Pomiędzy wokiem a przystawką do gotowania na prze musi być co najmniej 5 cm przerwy. Przykryć wok pokrywką. Gotować kluski na parze przez 15-20 minut.
    5. ZDJĄĆ POKRYWKĘ i dopiero wtedy skręcić ogień pod wokiem. W innym przypadku woda zacznie skapywać na kluski tworząc na nich żółtawe bąble. Kontynuować gotowanie klusek, aż do wyczerpania ciasta.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis