Chińskie placki z makaronu ze szparagami

    Chińskie placki z makaronu ze szparagami

    Zapisz do ulubionych
    40min.


    Zrobione przez 22 osoby

    Te pyszne placki z makaronu są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Mniam! Jeśli lubicie pikantniejsze dania, możecie zamienić ciemny olej sezamowy na olej sezamowy z chili.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g chińskiego makaronu zbożowego
    • 250 g świeżych szparagów
    • 2 łyżki oleju rzepakowego
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru
    • 1 szklanka (235 ml) wody
    • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
    • 2 łyżki chińskiego wina ryżowego
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 1 łyżka sfermentowanej czarnej fasoli
    • 250 g świeżego szpinaku, opłukanego
    • 2 łyżeczki ciemnego oleju sezamowego
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. W dużym garnku ugotować makaron al dente. Dobrze odcedzić, przepłukać pod zimną wodą, aby makaron był zimny.
    2. Odciąć twarde końce szparagów, a resztę pokroić na 5-cm kawałki. W dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju rzepakowego na średnim ogniu. Dodać czosnek i imbir i smażyć przez 1 minutę, ale uważać, aby nie przysmażyć czosnku na rumiano! Dodać szparagi i 1/2 szklanki wody. Gotować przez 2 minuty.
    3. Skrobię kukurydzianą wsypać do małej miseczki, wmieszać do niej pozostałe 1/2 szklanki wody oraz wino ryżowe. Dobrze wymieszać. Dodać tę mieszaninę do gotujących się szparagów wraz z sosem sojowym i sfermentowaną fasolą. Gotować przez kilka sekund, a następnie dodać szpinak i wymieszać, aby liście zmiękły. Zdjąć patelnię z ognia.
    4. W osobnej patelni na dużym ogniu rozgrzać pozostały olej. Podzielić makaron na 4 kupki i nakładać te porcje na gorącą patelnię. Spłaszczyć kupki makaronu, aby powierzchnia placków była większa, zmniejszyć ogień na średni i smażyć placki przez co najmniej 5 minut, aż na spodzie powstanie przypieczona i chrupiąca skórka. Odwrócić placuszki i smażyć przez 3 minuty.
    5. Gdy placki będą się smażyć, podgrzać szparagi i sos. Dodać olej sezamowy, sól i pieprz. Nakładać plaski na talerze, a obok nakładać szparagi z sosem.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Wszystko o szparagach

    Jeśli chcesz wiedzieć jak wybierać, przechowywać i wykorzystać szparagi - przeczytaj nasz artykuł: "Szparagi - jak je przechowywać i gotować".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis