Chińskie ciasteczka z czekoladą

    Chińskie ciasteczka z czekoladą

    3polubienia
    1godz.45min.


    Zrobione przez 46 osób

    Te pyszne ciasteczka mają środek z czekolady. Polewę czekoladową można kupić gotową, albo zrobić ją samodzielnie.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 1,5 szklanki (300 g) cukru
    • 300 g margaryny do pieczenia
    • 1 jajko
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 3,5 szklanki (500 g) mąki tortowej
    • 1 i 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 3/4 łyżeczki soli
    • 1/2 szklanki (40 g) mielonych orzechów włoskich
    • 1 szklanka (235 ml) polewy czekoladowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.45min. 

    1. Zmiksować cukier z margaryną, wmieszać jajko i wanilię, i miksować, aż masa będzie jasna i puszysta. Wymieszać mąkę tortową z sodą i solą i wmieszać do masy. Ciasto będzie gęste, więc będzie trzeba je mieszać rękoma.
    2. Uformować z ciasta wałek o długości ok. 37 cm i obtoczyć w orzechach. Owinąć w folię spożywczą i wstawić na co najmniej godzinę do lodówki (lub do czasu aż stwardnieje).
    3. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Wysmarować tłuszczem dużą blachę.
    4. Odwinąć ciasto z folii i pokroić w plastry grubości 1 cm. Ułożyć ciastka na blasze w odległości 3 cm od siebie.
    5. Piec przez 10 do 15 minut. Pozostawić ciasta na blasze na kilka minut, a następnie przełożyć na metalowe kratki aby całkowicie wystygły. Zimne ciastka dekorować na środku czekoladą.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis